Malí sportovci hrají fotbal

Sportovní dopoledne pro letohradské školky S budováním kladného vztahu k pohybu a ke sportu je vhodné začínat co nejdříve, ideálně už od předškolního věku. Proto se trenéři mládeže FK Letohrad rozhodli, že uspořádají sérii sportovních dopolední pro letohradské školky. V dubnu a květnu proběhly celkem čtyři akce, dvě pro mateřskou školku U Dvora a dvě pro školku Taušlova. Pro děti byl připraven pestrý program – mohly si poměřit svoji obratnost, rychlost, sílu a na závěr si také vyzkoušely hry s fotbalovým míčem. Celkem se na hřišti vystřídalo téměř 100 dětí.

Jako vyvrcholení sportovních dopolední se 7. června uskutečnil velký fotbalový turnaj. Celkem se ho zúčastnilo 50 aktivních hráčů a minimálně 150 velmi aktivních a hlasitých fanoušků. Hráči byli rozdělení do 16 zvířátkových týmů, takže proti sobě nastoupili pejsci a kočičáci, beránci a vlci, myšáci a lišáci. Všichni vzali turnaj velmi zodpovědně a prestižně a bojovali ze všech sil. Není podstatné, kdo nakonec zvítězil. Všichni si na stadióně užili pěkné sportovní dopoledne, což byla největší výhra.

Za FK Letohrad bychom chtěli poděkovat oběma školkám, dětem i paním učitelkám a pánům učitelům, za to, s jakým nadšením se akcí zúčastnili. A další poděkování patří trenérům mládeže, kteří si dokázali udělat čas a připravit tato sportovní klání. Malí letohradští fotbalisté ve věku 5–10 let

Děti ve věku 5–10 let spadají do kategorie přípravek. Záměrně uvádím děti – fotbal je dnes sportem pro dívky i pro chlapce. Ti nejmenší ve věku 5–6 let patří do kategorie „Bambíny“, ve členění fotbalové asociace kategorie U7. Prostřední kategorie U9 se nazývá „Mladší přípravka“ a hrají zde děti od 7 do 8 let, po nich následuje kategorie U11 s názvem „Starší přípravka“, kam spadají děti 9–10 let.

Bambínci mají tréninky 2× týdně a cílem je hlavně najít lásku ke sportu, pohybovat se a hrát si. S trenéry se jistě shodnu, že tady je to více o zavazování kopaček, hledání kapesníku a sledování letadel než o opravdovém fotbale. Mladší přípravka trénuje také 2× týdně, starší přípravka zvyšuje tréninkové zatížení na 3 tréninky týdně. Zde už děti vedle všeobecné průpravy rozvíjejí i fotbalové dovednosti a tento věk je nazývám jako zlatý věk pro učení fotbalu. Vedle tréninků se děti účastní i fotbalových turnajů. V jarní a podzimní sezóně jezdí ti menší po ústeckém okrese, ti větší po Pardubickém kraji, a hrají venkovní turnaje za účasti 3–5 mužstev. Přestože cílem není, nebo by neměl být výsledek, zápasy jsou plné odhodlání, nasazení a emocí. Nikdo nechce prohrát. Turnaje přípravek bývají z pohledu diváků ty nejnavštěvovanější a nejoblíbenější. Je poměrně obvyklé, že na jednoho malého fotbalistu se přijdou podívat sourozenci, rodiče i prarodiče, proto mívají turnaje bouřlivou kulisu. V létě je pro děti pravidelně připraven fotbalový kemp, který má podobu příměstského tábora a trvá 5 dnů. Ani v zimě netrvá fotbalová pauza dlouho. Děti trénují v místních tělocvičnách a účastní se halových turnajů. Fotbal je i v tomto dětském podání možné považovat za celoroční sport.

Nic z výše uvedeného by nebylo možné, pokud by se o děti nestarali trenéři. O každou skupinu pečují 2–3 trenéři. Kategorii Bambíny, 5–6 let, má na starosti Patrik Dušek (tel. 776 629 960); kategorii Mladší přípravka, 7–8 let, Josef Mikyska (tel. 777 180 427); kategorii Starší přípravka, 9–10 let, Josef Třetina (tel. 728 991 022). Mládež jako celek zaštiťuje Radek Pavlík (tel. 602 659 699).

Pokud by se Vaše děti chtěli přidat k malým sportovcům a zahrát si fotbal, je možné kdykoliv kontaktovat příslušné trenéry. Tréninky na další sezónu začínají na 8. srpna. Všichni trénují v pondělí a ve čtvrtek od 16:30 do 18:00, starší přípravka navíc ještě ve středu od 16:00. Budeme se na Vás těšit đź?Š.

Radim Adamec, trenér mládeže FK Letohrad