Naše fotbalové naděje již po třetí v tomto roce vyrazily na turnaj do České Třebové. Bylo to v neděli 12. února 2023. Letohradská mladší přípravka absolvovala už dvě kola a vždy to bylo s medailovým nádechem. Kluci narození v r. 2014 bojovali v lednu o zlato, kdy až v posledním smolném zápase o tento cenný kov přišli. Kdežto o rok mladším borcům se před dvěma týdny již podařilo první místo vybojovat. Na turnaj jsme tedy jeli v roli favoritů a s jistou dávkou očekávání.

Do Třebové se sjelo 7 týmů: Česká Třebová A, Česká Třebová B, Litomyšl, Žichlínek, Brandýs nad Orlicí, Moravská Třebová a Letohrad.

Hrálo se systémem každý s každým na 14 minut.

1. 1. Zápas: Letohrad x Žichlínek (4:0)

První zápas jsme hráli proti týmu Žichlínku. Na klucích bylo znát počáteční nadšení a hlad po dobrém výsledku. Vlítli na soupeře ve vysokém tempu. Většinu rozehrávek Žichlínku jsme posbírali a soupeře jsme k ničemu nepustili. Na naši branku nešla ani jedna přímá střela. Mezi střelce branek se zapsali letohradští Kuba (2×) a Oliver (2×).

1. 2. Zápas: Letohrad x Česká Třebová A (1:1)

Ve druhém zápase jsme narazili již na těžší kalibr. A-tým z České Třebové patřil mezi týmy, které pomýšlí na zlato. Předváděli hezkou kombinační hru s mnoha nebezpečnými střelami. Několikrát nás od inkasovaného gólu zachránila tyč. Třebovským se prostě v koncovce nedařilo. Po velkém tlaku skórovali „pouze“ jednou. I když Letohrad celý dobu tahal za kratší konec, dokázal týmovou obranou odrážet jeden útok za druhým. Po jedné nepovedené rozehrávce domácích, dokázal Kuba ukořistit míč a procpat ho do soupeřovy branky. V poslední minutě ještě Třebová kopala nebezpečný trestný kop. V tuto chvíli se v žilách letohradských fanoušků zastavila krev. Na štěstí gól nepadl, takže zápas skončil remízou.

1. 3. Zápas: Letohrad x Česká Třebová B (1:2)

Po prvních dvou zápasech, kde jsme podali bojovný výkon a naše sebevědomí stoupalo prudce vzhůru, přišel návrat do reality. Nastoupili jsme proti „outsiderovi turnaje“, proti B-týmu domácích. Pro představu, celkové skóre tohoto týmu po skončení turnaje bylo 6:30. To znamená, že v každém zápase dostali pořádný „příděl“. Nicméně, zde je vidět, jak sport může být nevyzpytatelný. Začali jsme velkým tlakem. Pálili jednu střelu za druhou, ale nic. Gól jsme nedali. Pak přišla na řadu soupeřova světlá chvilka a dvěma brankami nás posadil na pr… (zadek). Kuba pak už dokázal jen zkorigovat výsledek na 1:2. Tím se pomalu sen o zlatu rozplýval. Přišly na řadu slzy.

1. 4. Zápas: Letohrad x Litomyšl (0:2)

Velké zklamání z předchozí bitvy se bohužel přeneslo i do zápasu s Litomyšlí. Nedokázali jsme se zkoncentrovat na obranu. Na naši branku létala jedna rána za druhou a sami jsme se k ohrožení soupeřově klece nedostali. Zde je na místě vyzdvihnout výkon letohradského brankáře Filipa, který jako jeden z nejmladších na hřišti, prokázal vynikající reflexy a čtení hry a jen díky jeho zákrokům obdržených gólů nebylo více.

1. 5. Zápas: Letohrad x Moravská Třebová (1:0)

Trenéři i rodiče se snažili kluky uklidnit a namotivovat do dalších utkání. Letohradští ukázali v čem je jejich síla a že v jejich srdcích bijí srdce velkých bojovníků Za velkého povzbuzování hrstky fanoušků vlétli na silný tým z Moravské Třebové. Byli se jako lvi, padali do přihrávek a blokovali střely. Když už se nepodařilo protivníka zastavit, tak v brance stál opět výborný Filip, který zlikvidoval nejeden nebezpečný projektil. Jako střelec jediné branky zápasu se zapsal Oliver, jehož střela brankáři propadla až za brankovou čáru.

1. 6. Zápas: Letohrad x Brandýs nad Orlicí (1:0)

Jak už se stalo zvykem, poslední zápas rozhodoval o všem. V případě úspěchu jsme mohli pomýšlet na medaile, v opačném případě nás mohlo čekat dno turnajové tabulky. Brandýs byl kousavý soupeř, který v předchozích utkáních ukázal, že fotbal hrát umí. Letohrad však začal předvádět svoji bojovnou hru a hlavně výbornou obranu celého týmu, kdy jsme v podstatě soupeře nepustili za celý zápas ke střele. Utkání tak rozhodl Oliver, který se nejlépe zorientoval po závaru před soupeřovou svatyní a umístil míč k tyči.

Turnaj skončil. Nutno podotknout, že s Českou Třebovou A jsme patřili mezi týmy s nejméně obdrženými góly. Bylo to především díky perfektní obraně, týmovému výkonu a dobrými zásahy brankáře. Nejlepším hráčem Letohradu byl vyhlášený Kuba. Trochu jsme si brousili zuby i na cenu za nejlepšího gólmana. Organizátoři ho nakonec vybrali domácího týmu. Nevadí. Nehrajeme kvůli cenám, ale pro ten dobrý pocit ze hry. A ten jsme rozhodně měli. A cenu jsme nakonec také dostali Obsadili jsme krásné 3. místo! Gratulujeme!

Sestava: Kuba Halbrštát, Šimon Zářecký, Kristýna Kosková, Oliver Křivohlávek, Adam Bartoš, Kryštof Kubelka, Oskar Novotný, Dominik Šubrt a v brance Filip Krejsa.

Trenéři: Pepa M. a Filip Š.

Fanoušci: Emočně vysátí rodiče

Medailové pozice: 1) Česká Třebová A; 2) Litomyšl; 3) Letohrad

Děkujeme všem rodičům a příznivcům letohradského fotbalu za velkou podporu na tomto turnaji. Krejsa D. / Mikyska J.